Hanneke de Bres en Pien Geboers zijn er maar druk mee. De coördinatoren van het G-hockey op Were Di hebben hun handen vol aan de voorbereidingen voor de Special Olympics, die dit jaar voor een deel op Were Di plaatsvinden. Van 14 t/m 16 juni zullen er zo’n 450 G-hockeyers naar Were Di komen om hier hun wedstrijden te spelen voor de Special Olympics. En daar komt uiteraard het nodige bij kijken. “Tenten, parkeerplaatsen, verkeersregelaars, begeleiders, noem maar op!” Toen duidelijk werd dat het G-hockey op Were Di gespeeld zou worden, was het ‘alle remmen los’.
Ze hebben je nodig
Hanneke en Pien zijn al ruim 4 jaar betrokken bij de G-hockeyers en zij weten als geen ander wat deze speciale groep mensen nodig heeft. “Zorgen dat er trainers zijn, de teamindeling, contact met ouders, ‘gedoetjes’ op het veld, plassen, alle randzaken zijn voor ons” vertelt Hanneke in het clubhuis van Were Di op de wekelijkse maandagavond-trainingsavond. “Ze hebben je nodig en ze vertellen je alles.” vult Pien aan. Beiden hebben geen speciale achtergrond in werken met gehandicapten. Ze zijn er gewoon zo aan begonnen en hebben door de jaren heen het nodige geleerd. “Je leert ze langzaam maar zeker kennen, wat ze hebben qua handicap, bijvoorbeeld zwaar autisme of iets anders, maar vooral ook hoe je ze moet aanspreken. Iedereen heeft zijn eigen handleiding wat dat betreft.” Ter illustratie komt net één van de spelers het clubhuis binnenlopen. Hij moest en zou van zichzelf 300 keer scoren en komt met de blaren op zijn handen naar binnen. “Het is wel gelukt”, zegt hij met een kleine glimlach maar met trillende armen. Hanneke buigt zich direct over zijn handen en verzorgt ze. Na wat pleisters op zijn handen te hebben gekregen kan Dirk weer terug naar het veld.
Extra handjes
De Special Olympics zijn groots opgezet. Iedere twee jaar worden ze ergens in Nederland gehouden en dit jaar dus in Breda en Tilburg. Er is een heuse openingsceremonie in het Breepark in Breda op vrijdag en op zaterdag en zondag zijn er meer dan 3000 sporters die in ruim 20 verschillende sporten de strijd aangaan. Were Di krijgt 36 teams uit heel Nederland (8-tallen en 6-tallen). Ook uit het buitenland, onder andere Duitsland en Tjechië, zijn er teams die meedoen. De deelnemers overnachten allemaal op de Beekse Bergen en dus moet er ook dagelijks vervoer geregeld worden. Verder krijgen alle teams mooie shirts, moeten er lunches worden geregeld, etc. etc. “We hebben gelukkig al heel veel aanmeldingen binnen gekregen van vrijwilligers om te helpen, maar we kunnen altijd nog een paar handjes gebruiken.” aldus Hanneke. “Zeker in de aanloop naar het weekend toe, van 10 tot 14 juni, kunnen we nog mensen gebruiken om te helpen bij de aankleding van het clubhuis. (Wil je helpen, meld je dan aan op paviljoen@wereditilburg.nl )
Hanneke en Pien worden intussen alweer aan hun mouw getrokken door de hockeyers. De training is voorbij en er is nog even een gezellig moment binnen om de verjaardag van Hanneke te vieren met z’n allen. Samen met de trainers en coaches ronden ze de maandagavondtraining zo af. Even kletsen, nog een knuffel en dan gaan de G-hockeyers weer huiswaarts. Hanneke is alweer druk met een online vergadering met het organisatieteam van de Special Olympics. “Er komt veel bij kijken, maar het is hartstikke leuk en het wordt vast fantastisch straks voor onze hockeyers. Zoiets maak je niet vaak mee!”
wat is G-hockey?
G-hockey is voor spelers met een verstandelijke handicap. Deze discipline heeft een vaste plek gekregen binnen de KNHB. Dit wil zeggen dat trainingen en competitie gelijktijdig met het reguliere hockey plaatsvinden. De hockeyers spelen in zestallen of achttallen op een half veld. De regels worden aangepast als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komen.